Het voorzien van een Reverse Osmosis installatie

Geur En Smaakstoffen 1024X678

Duurzamere energie voor de productie

17 maart, 2020
  • Land: Nederland
  • Industrie: Geur- en smaakstoffen
  • Soort project: Process

Samen met onze opdrachtgever, een producent en verwerker van geur- en smaakstoffen voor voedingsmiddelen en cosmetica, zorgden we voor een verbeterd ketelvoedingswater-proces middels Reverse Osmosis (RO). Door verbetering van de waterkwaliteit kunnen de stoomketels duurzamer energie leveren voor de gehele productiefaciliteit. Verder werd de voorziening van voldoende RO-water geborgd door het toevoegen van een extra buffertank.

Duurzaamheid

Een element dat centraal stond was duurzaamheid. Zo wilde de opdrachtgever besparen op gas, water, chemicaliën en op elektriciteit. Daarnaast dienden de huidige stoomketels operationeel te blijven gedurende de installatie en de mate van onderhoudsbehoefte gereduceerd te worden. Dit is echter al snel een resultaat wanneer de kwaliteit van de stoomketelvoedingswater verbeterd wordt.

Advies op basis van ervaring

De duurzaamheidsvraag is ontstaan uit een afstudeeronderzoek van studenten. Dit onderzoek bevatte een advies met daarin een wijze waarop de energieverwekking duurzamer gedaan kon worden. Echter bleken details betreffende de planning en het budget te ontbreken, waardoor het projectbudget direct onder druk stond.

NIRAS Nederland bekeek samen met de opdrachtgever welke elementen er ontbraken en wat deze betekenden voor de initiële planning en het in eerste instantie beoogde budget. De ontbrekende onderwerpen bestonden uit software, elektriciteit en de bijbehorende instrumentatie en de piping. Gebaseerd op de ervaring die NIRAS heeft met dergelijke projecten is er een nieuw budget en een meer realistische planning gemaakt. Opvolgend is er op basis van het netwerk van NIRAS samen met de opdrachtgever een selectie gemaakt van mogelijke leveranciers.

Een uitdaging rondom deze stoomketels was dat deze altijd in bedrijf moeten zijn om de productielijnen te faciliteren. Van simpelweg uitschakelen tijdens de inbedrijfstelling van de nieuwe installatie was dus geen sprake.

Alle verschillende stappen

Mede om ervoor te kunnen zorgen dat de stoomketels nooit buiten bedrijf hoefden te gaan werd er een tijdelijke installatie verbonden aan de bestaande ketelvoedingswater-voorziening. Daarnaast werden er nieuwe ontharders toegevoegd vooruit lopend op de nieuwe RO installatie. Deze zorgden direct voor een verbetering van de waterkwaliteit waardoor ook op het gebied van onderhoud verbetering is ontstaan. Vervolgens werd de nieuwe RO-installatie gerealiseerd.

Om verzekerd te zijn van voldoende energie voorzag de opdrachtgever de behoefte aan een buffertank. Deze tank biedt reservewater voor de ontgasser voor de stoomketels. De buffertank en de vernieuwde RO-installatie zijn na alle stappen in gebruik genomen.

Dankzij de nieuwe Reverse Osmosis installatie, zijn er nu 90% minder chemicaliën benodigd om het water gereed te maken voor de stoomketels. Dit is overigens niet de enige uitkomst.

De resultaten

  • Een duurzamere energievoorziening, reductie van gas, water, elektriciteit
  • 90% Minder chemicaliën
  • Verbeterde kwaliteit stoomketelvoedingswater
  • Vermindering onderhoudsbehoefte stoomketels
  • Verzekerde energie dankzij buffertank tijdens de piekbelasting(en)
  • Huidige stoomketels krijgen een langere levensduur
  • Mogelijkheid tot monitoring van de nieuwe installatie door middel van volledige automatisering

Neem contact op

Jeroen van den Boezem

Jeroen van den Boezem

Market Director

Rosmalen, Netherlands

+31(0)646314509

Jeroen van Lunsen

Jeroen van Lunsen

Managing Director

Rosmalen, Netherlands

+31610925617

Zie ook: