07 Process Packaging (2)

Process and Packaging

Met tientallen jaren ervaring en een holistisch perspectief ontwerpt en levert NIRAS complexe procesfaciliteiten in de voedingsmiddelenindustrie.

Efficiëntie, kwaliteit en hygiëne zijn belangrijke aspecten voor elke productiefaciliteit in de voedings- en drankenindustrie. Met tientallen jaren ervaring en holistisch perspectief ontwerpt en levert NIRAS complexe procesfaciliteiten in alle markten; van groente, fruit en zuivel tot bakkerijen, plantaardig voedsel, ingrediënten en bier en dranken.

Onze experts gaan graag met u in gesprek en weten precies welke vragen ze moeten stellen om al uw wensen en behoeften in kaart te brengen. Samen gaan we op zoek naar de vraag achter de vraag. Ons team blijft betrokken tot en met de ingebruikname van de installatie om er zeker van te zijn dat het gewenste eindresultaat gerealiseerd wordt.

Uitgebreid serviceaanbod

NIRAS heeft kennis op meerdere gebieden van de voedseltechniek en biedt complete oplossingen die diverse proceselementen kunnen omvatten; van koelen, verhitten, mengen, filteren, drogen tot en met het ontwerp van leidingen, de lay-out van kleppen, de lay-out van faciliteiten, evenals de positionering van tanks en pompen. Ook water- en energieoplossingen maken een onderdeel uit van dit pallet. Zelfs het integreren van ventilatie- en utiliteitssystemen om aan uw specifieke eisen en normen te voldoen, en daarbij ervoor zorgen dat deze optimaal aansluiten op uw bestaande voorzieningen, is NIRAS niet vreemd.

Met een strategische benadering van specifieke nutsvoorzieningen zoals water (bv. water voor injectie - WFI), en gezuiverd water (PW), stoom, perslucht en stikstof, zorgen we voor een naadloze integratie en incorporatie van duurzame en energie-efficiënte oplossingen.

Een goed begrip van de behoeften van onze opdrachtgevers en hun ambities op de lange termijn vormen de basis van ons werk met proces- en verpakkingsservices.

De proces- en verpakkingsservices van NIRAS omvatten:

  • Proces- en verpakkingstechniek
  • Piping Design
  • Digital Design
  • Simulatie
  • Voedingsmiddelentechnologie
  • Industriële nutsvoorzieningen
  • Energie-optimalisatie
  • Ontwerp en optimalisatie van verpakkingsfaciliteiten
  • Procesautomatisering

Process Engineering

NIRAS ontwerpt procesinstallaties in de voedingsmiddelenindustrie voor vaste, vloeibare en viskeuze producten. Dit vanaf de allereerste ideeën, voor uw bestaande of nieuwe installaties, tot de daadwerkelijk implementatie. Samen met u bepalen we de uitgangspunten en specificaties. Op basis daarvan bedenken we verschillende ideeën die worden vastgelegd in Process Flow Diagrammen (PFD). Vervolgens maken we de keuze voor de meest effectieve oplossing voor uw fabriek.

In het opvolgende basisontwerp worden de concept P&ID’s opgesteld. Verder worden de lay-outs en massa- en energiebalansen gemaakt. In deze fase kan ook het investeringsbudget met een grotere nauwkeurigheid worden bepaald.

Na goedkeuring wordt het detailontwerp uitgewerkt. Denk hierbij aan definitieve P&ID’s, itemlijsten tot op bestelnummerniveau, Functional Design Specifications voor de besturing en 3D piping-tekeningen inclusief isometrics voor een volledig hygiënisch ontwerp. Deze documenten vormen de basis voor de tenderpakketten die naar uw potentiële leveranciers worden gestuurd. Samen met u worden de beste leveranciers uitgekozen en de opdrachten verstrekt.

Tijdens de realisatiefase houden wij contact met de leveranciers, bewaken de voortgang en kwaliteit en we voeren de afnames met u uit voordat de installaties op transport worden gezet. Tijdens de bouw controleren wij of alles conform specificaties wordt gebouwd. Onze engineeringsdocumenten worden gebruikt voor een effectieve commissioning-periode. Afhankelijk van het soort voedingsmiddelen en bijbehorende risico’s wordt het niveau van validatie bepaald. Na vrijgave van commerciële productie blijven wij betrokken totdat uw installaties volgens de specificaties en naar tevredenheid produceren.

Packaging Engineering

Als levensmiddelenproducent heeft u vaak ideeën over een nieuwe fabriek, product of verpakkingslijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u een bestaande lijn wilt aanpassen of de capaciteiten wilt vergroten. Al in de beginfase kan NIRAS meedenken. Samen met u stellen we de uitgangspunten en specificaties op. Op basis daarvan bedenken en visualiseren we verschillende concepten, eventueel met behulp van simulaties. Alle benodigde functies, goederen- en informatiestromen worden dan vastgelegd in Process Flow Diagrammen (PFD).

Nadat het best passende concept is gekozen werken we dit uit tot een basisontwerp. De productielijn wordt dan getekend in 2D of 3D, inclusief de mensen- en materiaalstromen plus de hygiënische zoneringen of zelfs gesimuleerd. We zorgen dat de oplossing passend is in een bestaande of nieuwe situatie en houden rekening met de toekomst.

Alvorens het vastleggen van het besturingsconcept en de informatielijnen worden de machinespecificaties opgesteld en de capaciteiten met elkaar afgestemd. Waar nodig kunnen wij als basis van de baanbesturing en MES, een FDS opstellen. Wanneer u helemaal tevreden bent over het ontwerp stellen we, na uw goedkeuring, de bestekken op.

Samen selecteren we de juiste leveranciers, waar onze engineers en projectmanagers gedurende het project contact mee houden. Bovendien begeleiden onze mensen het complete proces totdat de nieuwe lijn volgens specificaties produceert: van FAT en support tijdens de bouw tot aan commissioning en start-up.

Onze overdracht zorgt ervoor dat kennis en kunde bij uw mensen en binnen uw organisatie terecht komt, of dit nu in de vorm van documentatie of training is.

Neem contact op

Jeroen van den Boezem

Jeroen van den Boezem

Market Director

Rosmalen, Netherlands

+31(0)646314509

Jeroen van Lunsen

Jeroen van Lunsen

Managing Director

Rosmalen, Netherlands

+31610925617

Gerelateerde services