11 Automation Digitalisation

Automatisering en digitalisering

De experts van NIRAS hebben zowel de praktische ervaring als de technische expertise om een breed scala aan automatiserings- en digitaliseringssystemen te ontwerpen.

De vraag naar services binnen digitalisering en automatisering groeit door de toenemende complexiteit van voedings- en drankenproductiefaciliteiten. Voor alle gebieden van de voedings- en drankenindustrie; groente, fruit, zuivel, plantaardig voedsel, ingrediënten, bakkerijproducten of bier en dranken, vormen digitaliserings- en automatiseringsoplossingen een enorm potentieel. Deze ontwikkelingen kunnen bijvoorbeeld meer kostenefficiënte processen garanderen voor de productie van voeding en dranken.

De experts van NIRAS hebben zowel de praktische ervaring als de technische expertise om systemen te ontwerpen. Van instrumentatie, elektrische documentatie en het ontwerp van faciliteiten tot programmering van PLC's of MES systemen en de inbedrijfstelling van voltooide faciliteiten.

NIRAS biedt toonaangevende simulatietools en virtual reality-services, waarmee uw bedrijf de realuisatiekosten kan verlagen, knelpunten kan voorkomen en algehele waarde kan toevoegen aan uw productiefaciliteit.

Automatisering binnen productie

Binnen de voedings- en drankenindustrie is automatisering een breed begrip. Het kan verwijzen naar het gebruik van geautomatiseerde systemen, machines en technologieën. Het doel van deze middelen is om verschillende aspecten van de voedselproductie en -verwerking te verbeteren en te optimaliseren. In vervolg kan dit zorgen voor meer efficiëntie, verbeterde kwaliteit van producten en minder kosten en menselijke arbeid.

NIRAS heeft specifieke specialisten in huis gericht op het ontwerpen van systemen met bijpassende instrumentatie, elektrische documentatie voor proces- of verpakkingsinstallaties tot de programmering van PLC's of MES systemen. Deze experts zijn bekwaam om vanaf het begin van projecten te ondersteunen tot en met de inbedrijfstelling van installaties.

De voorspelbaarheid waarborgen door simulaties

Bij de start van de bouw of bij een optimalisatie van productiefaciliteiten zijn de beslissingen die in vroege fasen worden genomen cruciaal voor het toekomstige functioneren van de faciliteit. Het vermogen om potentiële problemen zo vroeg mogelijk te voorspellen en op te lossen is van groot belang, zowel in financiële als in operationele zin. Hiervoor biedt NIRAS gespecialiseerde simulatiesoftware die nauwkeurige en voorspellende modellen kan compileren. Aan de hand hiervan kunnen onze opdrachtgevers weloverwogen beslissingen nemen.

De simulatietools van NIRAS stellen het projectteam in staat om een digitale tweeling van een bepaalde fabriek te maken, waarbij de functionaliteit van de fabriek eventueel zelfs wordt gedetailleerd tot individuele machines, operators, transportbanden, vorkheftrucks, buffers, voorraden, vrachtwagens voor inkomende grondstoffen, afgewerkte materialen goederen, etc.

Alle elementen in de simulatie hebben gedetailleerde configuraties die de echte wereld weerspiegelen: prestaties, snelheid afhankelijk van de producten, stroomschema's afhankelijk van regels uit de echte wereld, onderverdeling van patronen en onderhoudsschema's.

Het model draait in realtime en simuleert niet alleen knelpunten maar geeft ook aan wanneer en waarom deze knelpunten ontstaan. NIRAS biedt opdrachtgevers daarmee een “vogelperspectief” van productiefaciliteiten en de mogelijkheid om zich te concentreren op specifieke problemen.

Digitalisering binnen onze dienstverlening

NIRAS biedt Virtual Reality (VR) en gedetailleerde 3D BIM-modellen op basis van de Point Cloud-technologie, waarmee alle betrokkenen uit verschillende disciplines door een virtuele omgeving kunnen lopen. In deze omgeving kunnen ze hun aandachtspunten nagaan en beoordelen.

In de voedings- en drankenindustrie zijn onze opdrachtgevers experts in hun vakgebied. VR zorgt voor een vruchtbare samenwerking tussen onze experts en die van u, omdat het partijen uit verschillende technische disciplines in staat stelt om ontwerpoplossingen gedurende het hele project te valideren en optimaliseren. Dit zorgt voor gedegen oplossingen en maakt naadloze integratie in de bestaande faciliteiten van uw bedrijf mogelijk.

Door 3D-modellen en Point Cloud samen te integreren in een VR-omgeving gaat het beoordelen en aanpassen aan nieuwe ideeën een stuk sneller en gemakkelijker.

Neem contact op

Jeroen van den Boezem

Jeroen van den Boezem

Market Director

Rosmalen, Netherlands

+31(0)646314509

Dirk Boumans

Dirk Boumans

Expertise Director Digitalisation

Rosmalen, Netherlands

+31653548094

Gerelateerde services