Snackfabrikant gebruikt overtallige energie voor centrale verwarming

Istock 1216998914

De Deense snackfabrikant KiMs schakelde NIRAS in voor een energieproject. KiMs, onderdeel van de Orkla Group, is de grootste fabrikant van chips en snacks in Denemarken. Het bedrijf gebruikt een aanzienlijke hoeveelheid energie om gesneden aardappelen om te zetten in knapperige chips. KiMs was daarom vastbesloten om de milieu-impact van het bedrijf te verbeteren en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

27 juni, 2023
  • Cliënt: KiMs, onderdeel van de Orkla Group

In 2014 besloot het bedrijf een methodiek te gebruiken waarbij de overgebleven warmte en energie van de productie kon worden omgezet in centrale verwarming van de fabriek én voor verwarming van de huizen van de omliggende gemeenschap.

Drie jaar later nam Orkla contact op met NIRAS om een manier te vinden om het lopende project te optimaliseren. NIRAS slaagde erin een oplossing te bedenken waarbij de overige warmte en energie nog efficiënter kon worden gebruikt en zo nog meer kon bijdragen aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Binnen het project bleven de initiële doelstellingen van kracht en werd ervoor gezorgd dat er aan de eigen interne warmtevraag is voldaan en bleef de lokale gemeenschap toegang behouden tot de restwarmte van de productiefaciliteit. De overgebleven warmte is hierin niets minder dan het equivalent van de jaarlijkse verwarming van 200 huishoudens in Denemarken.

Energie-overzicht en warmteterugwinning

NIRAS adviseerde de Orkla Group over de terugwinning van de warmte van de productie in verhouding tot de eigen behoefte van de fabriek aangaande centrale verwarming. “Onze insteek was om de verschillende soorten energie- en warmteverbruik van het bedrijf in kaart te brengen. In eerste instantie is een overzicht gemaakt van alle koude en warme energiestromen om knelpunten te vinden en uiteindelijk de energie-efficiëntie van de systemen te optimaliseren. Ten tweede werd de focus gericht op elektriciteit en is er tevens een overzicht gemaakt van alle energie-verbruikende apparatuur om hun energie-efficiëntie en de gelijktijdigheidsfactor te bepalen”, legt Frank Nyegaard. Market Director NIRAS A/S, uit.

Door alle verbruikende processen in de fabriek in kaart te brengen, is NIRAS er samen met de opdrachtgever in geslaagd om het energiebesparingspotentieel in de fabriek te identificeren en daarmee suggesties voor energie-optimalisatie op te stellen.

Van conceptueel ontwerp tot aanbesteding en uitvoering

NIRAS maakte het conceptueel ontwerp voor het energieterugwinningsproject. Dit omvatte het opstellen van verschillende mogelijkheden en suggesties om tot haalbare en effectieve deelprojecten te komen die in het geheel een maximaal effect zouden hebben. Tijdens de volgende fase van het project werkte NIRAS het basis- en detailontwerp uit, evenals het aanbestedingsgedeelte van het project. Tot slot was NIRAS verantwoordelijk voor de uitvoering en in bedrijfstelling van de oplossingen.

“De projectaanpak van NIRAS kan worden toegepast op tal van andere projecten binnen verschillende industrieën. Onze expertise is niet beperkt tot dit bepaalde type bedrijven, en veel bedrijven hebben een enorm potentieel om hun energiekosten te verlagen, in hun eigen warmtevoorziening te voorzien en, misschien nog wel het meest belangrijk, hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Er zijn echt heel veel positieve aspecten aan onze projectaanpak”, zegt Frank Nyegaard.

De Nederlandse markt

Ook NIRAS Nederland ziet hoe belangrijk energie-efficiëntie en -reductie is geworden voor fabrikanten. Er is veel potentie voor de voedingsmiddelenindustrie en de duurzame mindset voort steeds meer de boventoon. Fabrikanten zijn gebaat bij een holistische benadering, van begin tot eind. Dus van het definiëren van duurzame ambities en het inschatten van risico's, tot het bedenken van de optimale strategie en het effectief uitvoeren en realiseren van de vastgestelde doelstellingen. NIRAS is daar de perfecte partner voor.

Neem contact op

Jeroen van den Boezem

Jeroen van den Boezem

Market Director

Rosmalen, Netherlands

+31(0)646314509

Jeroen van Lunsen

Jeroen van Lunsen

Managing Director

Rosmalen, Netherlands

+31610925617

Zie ook: