Het verpakken van bijzondere producten

Rijkzwaan Zaden Small

Een nieuwe blikkenlijn voor zaadexpert Rijk Zwaan

15 december, 2020
  • Land: Nederland
  • Cliënt: Rijk Zwaan
  • Industrie: Groentenveredeling en zaadproductie
  • Soort project: Packaging

Nederland doet het als land uitermate goed in de markt van de zaden. Ons land heeft eigen onderzoekscentra en ontzettend veel kennis. Het is dan ook niet gek dat het Nederlandse bedrijf Rijk Zwaan op de vierde plek staat op het gebied van groentezaadveredeling van de hele wereld. 

Met gepaste trots werkte NIRAS Nederland samen met het familiebedrijf aan een nieuwe blikkenlijn waarop blikken worden gevuld met de zaden. De pre- en basic engineering zijn als fases afgerond en we kijken terug op het eerste deel van een mooie samenwerking waarbij er voor ons een interessante wereld binnen de voedingsmiddelenindustrie openging.

Meer vraag, meer rendement

De kwaliteit van gewassen wordt wereldwijd almaar verbeterd. Deze revolutie heeft vanzelfsprekend meerdere factoren die van invloed zijn. Het zaad is daar een hele belangrijke van. De stijgende vraag naar de producten van Rijk Zwaan wakkerde, onder andere, de ontwikkelingen aan wat betreft de capaciteit van de verpakkingslijnen.

Alvorens de start van dit project waren er twee blikkenlijnen in gebruik. Deze bestaande lijnen zijn binnen Rijk Zwaan ontwikkeld. Voor de derde lijn was daar echter geen capaciteit voor. Verder wilde men ook graag input van buiten de organisatie hebben, personen die in andere maar aanverwante gebieden (zoals de voedingsmiddelenindustrie) ervaring hebben. Door deze wens is de samenwerking ontstaan met NIRAS.

Een grondige aanpak

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe lijn effici├źnter en verbeterd qua kwaliteit zou draaien werd er aan de voorkant van dit project veel denkwerk verricht. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het huidige proces maar ook naar mogelijke verbeteringen. NIRAS stelt hierin graag vragen en wil ervoor zorgen dat het gehele eisenpakket compleet is. Dit nog voor het plaatsen van de eerste aanvragen bij verschillende leveranciers. Door dit te doen zijn de uiteindelijke aanbiedingen van verschillende partijen goed met elkaar te vergelijken.

Een andere reden om het overzicht van eisen, randvoorwaarden, budgetten en doelstellingen compleet te maken is dat er in verschillende fases getoetst kan worden en dat keuzes gegrond gemaakt kunnen worden en ten goede komen aan de gestelde doelen. Dit is een prettige manier van werken gebleken voor het gehele projectteam.

De uitdagingen

Voordat de producten, de zaden, van Rijk Zwaan ook maar in de buurt komen van de blikkenlijn is er al een heel proces aan vooraf gegaan. De vaak hele kleine zaadjes zijn moeilijk te verwerken of te tellen. Om ervoor te zorgen dat de zaden beschermd zijn, gezond kunnen ontkiemen, gemakkelijker te zaaien zijn en deels om ze zichtbaar en zo dus telbaar te maken wordt er een laagje aangebracht op de zaden. Pileren wordt dit genoemd.

Eenmaal bij de blikkenlijn is het wegen en tellen een secuur werk dat wordt gedaan door middel van sensoren. Naast het verzorgen van de juiste aantallen per verpakking mag er absoluut geen vermenging ontstaan. Wellicht is dit nog wel het belangrijkste in het hele proces. Het kan namelijk niet zo zijn dat er andere soorten planten tussen gewassen gaan groeien. Rijk Zwaan borgt de kwaliteit per batch door er ervoor te zorgen dat alle elementen waar de zaden langs komen, zoals de buffers, buizen en banden, geen naden of kieren hebben waar individuele producten in vast kunnen komen te zitten. Alles dient droog gereinigd en gecontroleerd te kunnen worden op eventueel achtergebleven zaden.

Realisatie

Na de pre- en basic engineering en het maken van gegronde keuzes rest het projectteam de realisatie van de blikkenlijn. De inbedrijfstelling volgt daarop. Kwaliteit is ook bij deze stappen een randvoorwaarde, het is niet voor niets dat een zeer hoog percentage van de zaden ontkiemt tot een plant bij de afnemers die Rijk Zwaan bedient.

Neem contact op

Jeroen van den Boezem

Jeroen van den Boezem

Market Director

Rosmalen, Netherlands

+31(0)646314509

Jeroen van Lunsen

Jeroen van Lunsen

Managing Director

Rosmalen, Netherlands

+31610925617

Zie ook: